Gondolatok egészséges életről, ételekről, örömökről.

Gyógyító gombák

Sokan nem ismerik a gombákat, ezért félnek tőlük. A gombák a lebomló növényekből felszívják a tápanyagokat és számunkra kedvező anyagokká alakítják át őket. Gyógyító hatásuk is van, azonkívül, hogy finomak.

Júdásfüle gomba

gyapjas_tintagombaKorhadékon élő gomba, mélybarna fülecskéivel sok helyen találkozhatunk. Jellegzetessége, hogy megfőzve nem puhul meg, hanem megtartja porcogós, ropogós állagát. Egyszerűen főzzük meg és botmixerrel aprítsuk apróra. Véralvadásgátló, vércukor és koleszterinszint csökkentő. Erős immunerősítő hatású.

Gyapjas Tintagomba

Fehér, oszlopos őszi gomba, jellegzetessége, hogy gyorsan elfolyósodik és fekete tintaként lefolyik a földre. Rendkívül jóízű, de szedés után azonnal főzni-sütni kell. Írják, hogy alkohollal ne fogyasszuk együtt, de a fiatal példányok semmi gondot nem okoznak. Kapható kapszulázva is. Erősen csökkenti a vércukor szintet.

Süngomba

Ártéri, gyakran fűzfán növő jellegzetes, határozatlan alakú, de tüskésnek kinéző gomba. Ha látjuk, ne szedjük le, mert védett! Évszázadok óta javasolt mindenféle bélgyulladás és bélprobléma esetén. Új felfedezés, hogy csökkenti rák áttét képződését. Termesztett példányait szárítják és a gombaport kapszulázzák, így beszerezhető.

Ganoderma vagy más néven kínai pecsétviaszgomba

Vad példányai megjelentek Magyarországon! Gyönyörű , kívülről vöröses lakkozott felületűnek látszik. Lassan növő gomba, példányai kemények, mint a fa.
Általános immunerősítő. Kifejezetten ajánljuk kemoterápiás és sugárkezelések mellékhatásainak enyhítésére, ezt klinikai vizsgálatok is alátámasztották. A gombaport főzni kell pár percig, utána még áztatni 8-10 órát.

Shiitake

A Shiitake gomba termesztett gomba, kellemes fokhagymás ízű. Fogyasztásának évezredes hagyományai vannak a Távol-Keleten. Nem lehet egy tulajdonságát kiemelni, ez a gomba az egész szervezet működését harmonizálja. Segít a vércukor és vérzsír szint beállításában, optimalizálja a hasnyálmirigy működését, a máj méregtelenítő folyamatait erősíti. Jól kiegészíti a Ganoderma hatását.

Téli Fülőke

Furcsa egy csoportosan növő gomba ez, télen fejlődik ki. Halványbarna kalapos gomba, a fülőkékre jellemzően nyálkás a kalapja. Erős ízű, de finom gomba. ß-glükán tartalma miatt koleszterincsökkentő hatású. Tumorellenes hatását több orvosi vizsgálat igazolta. Ebben közrejátszik az is, hogy kitűnő antioxidáns.

Hozzászólások