Gondolatok egészséges életről, ételekről, örömökről.

Kenyérhibák

Szeretünk kenyeret sütni. Mivel számtalan sikerületlen, kukábavaló kenyeret is sütöttünk , leírjuk nektek a gyakorta előforduló sütési problémákat. Mindenkinél előfordul, hogy nem sikerül a kenyér. Ilyenkor a következő sütés előtt mindig nézzétek meg, mi volt a hiba és korrigáljatok. Kalandra és sütésre fel!

A kenyér megsül, de kemény és száraz
Kevés a folyadék, ellenőrizzük a folyadék:liszt arányt.

A kenyér kelesztésnél nem jön fel
Kevés az élesztő.
Az élesztőt a sóra tettük rá.
Nagy volt a hőfok különbség az élesztő és a víz között, tipikus, amikor a hűtőből kivett élesztőt jó forró vízbe dobjuk be. A por élesztőt is legfeljebb kézmeleg vízzel keverjük el.

A kelesztett tészta összeesik
Túlkelesztett tészta vagy kevés állományjavító anyag.

A kenyér teteje megsült, alatta repedés választja el a kenyérbéltől
Túl magas induló hőfok, nagyméretű a kenyér, a teteje megsül, de a közepe még hideg, nem tudja követni a kenyér tetejének emelkedését.

Világos, matt szín, vastag kéreg
Alacsony sütési hőmérséklet.

Hókadt, fehér héjú kenyér
Hiányzik a cukor a tésztából, nincs ami karamellizálódna. Tegyél a liszthez egy kiskanálnyi cukrot.

Élesztős ízű kenyér
Sok az élesztő.

Nagy lyuk a kenyérben
Túl gyorsan indult a kelesztés vagy sok az élesztő. Lassítsuk a kelesztést, keverjük ki hideg vízzel a tésztát. A tésztát hosszabb ideig dagasszuk és adjunk kevés zsíradékot a nyers tésztához.

A kenyér gyorsan megszárad
Használjunk rostokat, különösen jó az almarost.
A keményítők mellett más maglisztet is keverjünk a kenyérliszthez.

Hozzászólások