Gondolatok egészséges életről, ételekről, örömökről.

Kenyérsütési tanácsok

  • Legyen gramm pontosságú mérleged
  • Minden összetevőt mérj és mérj pontosan
  • Sütés előtt minden összetevőt tarts szobahőmérsékleten
  • A lisztet szitálni nem szükséges
  • A liszt:víz arány 50:50% legyen
  • A KenyérMixet és a Házi Kenyérlisztet mindig Hideg vízzel keverd össze
  • A nyers tészta utálatosan ragacsos lesz, de ez a JÓ! Ilyennek kell lennie! A kemény tésztából kemény lesz a késztermék is!
  • Olajos vagy vizes kézzel tudod a nyers tésztát formázni. Készíts a közelbe papír kéztörlőt, sokat.
  • Amíg nem tapasztalod ki a lisztet, inkább kicsi dolgokat készíts, ne rögtön nagy kenyeret. Használd a muffin formát zsemlekészítésre is.
  • A nyers tészta szeret szétfolyni, ezért jobb kiolajozott formában sütni.
  • A tészta tetejét símítsd le, azt olajozni nem szükséges.
  • A formát csak félig töltsd ki a nyers tésztával, sokat fog kelni.
  • Keleszthetsz 30-50C fok között bármilyen hőfokon, keleszthetsz a sütőben is.
  • A tészta tetejét mindig vizezd be kelesztés előtt és ne hagyd, hogy kiszáradjon. Jó a műanyag virágpermetező a sprickoláshoz.
  • A sütő aljába tegyél fém lábaskában vizet párologni vagy spricceld be a sütő belsejét is vízzel. Legjobb erre a kézi virágpermetező.
  • Süthetsz alsó-fölső sütéssel vagy légkeveréssel. Az ideális a 180-200C fok körüli hőmérséklet.
  • A sütés elején a tészta még emelkedni fog a formában.
  • A sütés időtartama sok tényezőtől függ, 3-4 sütés után már érezni fogod a helyes időtartamot
  • A kész kenyeret minél gyorsabban vedd ki a formából és tedd farácsra vagy vágódeszkára, takard le tiszta ruhával és hagyd kihülni.
  • A forró sütőforma és a kenyér pont úgy néz ki, mint a hideg. Gyereket ne engedj a közelébe!
  • Csak kihült kenyeret szeletelj.
  • Nincs szebb a saját sütésű, ropogós héjú, illatos kenyérnél. Hagyd, hogy átjárjon az öröm és a boldogság, ugyanúgy, mint minden ősödet az elmúlt 1000 évben.

Hozzászólások