Gondolatok egészséges életről, ételekről, örömökről.

Rozébor ajánló 2016

18+ Itt a nyár, a könnyű rozé borok kortyolgatásának ideje. De kinek a borát igyuk?

Lassan két évtizede vagyok borbíráló az Országos Rozé borversenyen, próbálok a rengeteg palackos innivaló között némi iránymutatást adni. Kezdjük az állócsillagokkal, akik folyamatosan, stabilan hozzák az arany és ezüstérmeket.

Nagyon jó Szekszárd: ha a Dúzsi, a Bodri Pincészet, Eszterbauer, Schieber neve van a cimkén, nem tévedünk.Az Alföldön a Frittman, Koch Csaba, a Font pince mindig hozza a minőséget. Egerben a Varsányi, a Juhász testvérek, az Ostorosbor, Sopronban a Taschner, Haris Miklós, Sterlik, Villányban a Günzer, Stier, Szigetcsépről a Gál pincészet. A Balaton mellől a Feindl és a Varga Pincészet.

Ők azok, akikre mindig számíthatunk.

Rajtuk kívül vannak a feltörekvők, akik érezhetően egyre jobbak. Ilyen a Kökény pincészet Ceglédről, Sümegi Dragan Bácsszentgyörgyről, Erdős Pincészet Vadkertről, Disztl Gábor bioborai Kiskőrösről, az L.Simon és a Csóbor Pincészet a Velencei tó mellől. A Balatonnál a Podmaniczky pince Földvárról. Jó látni, hogy a szekszárdiak az egészséges versennyel hogy húzzák fel egymást, ott van Szabó Laci, a Szeleshát, a Tűzkő birtok, a Twickel borászat. Megjelent Mór környéke, a neszmélyi Hilltopon kívül ott a Molnár Borház és Pannonhalma is mozgolódik, pl. az Apátsági Pincészettel. Villányban Kvassay Levente.

A bor változó, élő anyag. A kóstolás és a bírálat a pillanat megragadása, ott és akkor mi volt a jó. Próbáltam azokat kiemelni, akikben benne van a spiritusz, akiknek a boraiban látszik a minőségre törekvés. Sok kiváló borászt és bort kihagytam, mert nem hosszú regényt írok. Mindenkit kérek, hogy bátran kísérletezzen ismeretlen borokkal, ha jót talál, ízlik, ne sajnálja az időt és küldjön egy mailt a borásznak, hogy jó úton jár.

Párás poharakba finom bort kívánok, üdvözlettel Mester Miklós

Hozzászólások