Gondolatok egészséges életről, ételekről, örömökről.

Rozébor ajánló 2017

A 2017 évi Országos Rozé Borversenyről

Mint borszakértő ebben az évben is zsüriztem a rozé borversenyen. Ez egyszerre kemény meló és nagyon nagy buli, rengeteg értelmes úriember és úrihölgy van egy helyen, akikkel barátságos hangulatban lehet komoly és komolytalan dolgokról beszélgetni. 369 mintát kóstolt a 8 bizottság, nekünk a 6. bizottságban 46 bor jutott. A 2017-es év időjárása, a forró nyár nem kedvezett a szőlőnek, égtek a savak, lágyabb lett az egész évjárat. Sok kisebb borász a megfelelő hűtés hiányában nem tudott kiváló bort készíteni. Viszont tündököltek az állócsillagok, azok a borászok, ahol a technika mellett az alapos tudás és tapasztalat is rendelkezésre állt.

 

Kezdjük az Alfölddel: Koch Csaba, a Frittmann, a szintén kiskőrösi Vass bor, a Bognárvin, a Gedeon birtok borai aranyat kaptak. A szekszárdiak továbbra is kiválóak: A Bodri, a Prantner pince, Fritz borház, Tomolik pince, Twickel hozza szintet. Feltörekvő terület a Gyöngyös és Eger vidéke:  Az Ostorosbor, a Varsányi és a Bárdos és fia pincészet, Juhász testvérek, a Dubitz Borászat tudja a dolgát. Vilányban már kezd meleg lenni a rozékészítéshez, de a Stier, a Lelovics Tamás, Riczu Tamás bora kiváló volt.

A Balaton déli partján kiemelkedik a Garamvári Szőlőbirtok, jó a szóládi Gutman, folyamatosan kiváló a Feindl pince. Agárdon a Csóbor pince, Etyeken Haraszthy Pincészet.

Neszmélyen a Szöllősi pincészet, Cegléden a Kökény és fia, Kóka községben Haris Miklós, Szigetcsépen a Gál Szőlőbirtok és Pincészet. Gálné Dignisz Éva borász asszony stabil, mint a Sarkcsillag, évek óta csak kiváló borokat készít.

Mint a 6. bizottság elnöke, Kállai professzor vezetésével részt vettem legjobb borok közül a No.1 kiválasztásában: Az idén a Garamvári Szőlőbirtok Lellei rozéja lett a legjobb rozé bor Magyarországon.

Aki érdekel a részletes sorrend itt megtekintheti: http://rozebor.hu/htmls/XIX_roze_borverseny_vegeredmeny.html

Hozzászólások