Gondolatok egészséges életről, ételekről, örömökről.

Rozébor ajánló 2018

Tapasztalatok az Országos  Rozé Borversenyről.

Az augusztusi és szeptemberi hőség nyilvánvalóvá tette: jó technika nélkül nem lehet jó rozét készíteni. A szőlőt több helyen éjszaka szedték szőlőkombájnnal, hogy ne a nappali 30 Celsius fokos fürtök kerüljenek be a pincészetbe.Az azonnali bogyózás és hűtés, a must tisztítás és a hűtött, irányított erjesztés ma alapfeltétel.

Nem a fajta a lényeg: A legjobb 8 bor között kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, és Néro volt, egyik küvé nagy része pedig Pinot Noirból származott. Bármelyik fajtából lehet kiváló rozét készíteni. Nem függ a borvidéktől: Az első nyolc bor között volt villányi, dél-alföldi, badacsonyi, dél-balatoni, szekszárdi bor is. Tehát nincs domináns terület. Minden borász lehet aranyérmes. Mindenki nyerhet, ez csak a borászon és a szőlőjén múlik. Mindenki ugyanazon a pályán versenyez, megérdemelten kapott aranyat az EilerMárk-Baranyi Attila páros az alföldi Otellora!!! és a milliárdos Garamvári Birtok a küvékre. Van egy bebugyolált palack és indul a kóstolás. Itt csak az számít, mi van a pohárban. Nézzük borászatok szerint! Amilyen szerencsések vagyunk, ez hosszú felsorolás lesz.

Vannak az állócsillagok, ők minden évben jó eredményeket produkálnak.

A Balatonnál a Feindl, Garamvári és a Varga pincészet Aranymetszés bora is. Az Alföldön a Frittmann, Koch Csaba. Egerben a Juhász, Ostorosbor, a Varsányi Pince. Villányban a Bock, Lelovits Tamás, Riczu, a Stier pince(2018 legjobbja, megérdemelten!). Középen az etyeki Haraszthy és nagy kedvencem a Gál Pincészet, Gálné Dignisz Éva asszony zseni!!! És jön a hosszú szekszárdi sor, ők húzzák egymást felfelé: Tomolik, Schieber, Lajvér, Eszterbauer, Fekete Mihály, Dúzsi, Prantner.

Vannak a feltörekvő, ifjú tehetségek. Most jelentkezett Tóth Marcell, Csepregről 2 bor 2 arany. Eiler Márk-Baranyi Attila Otelloval!  arany. Rittgasszer Róbert Nemesnádudvarról a legjobb 8-ban. Sümegi Dragan Bajáról. Kardos Kiss Sándor a Kacor rozéval, a Skizo bor Badacsonyból. Pimaszul tehetségesek és frissek, harapósak a boraik.

Vannak kőgazdag birtokosok, akik jól csinálják, belefeccoltak egy csomó pénzt, de jönnek is az eredmények: Villa Pátzay Badacsony, Molnár Birtok Mór, Thetis Birtok Balatonfüred felett. Ezt egyáltalán nem bánom, mert a pénz itt értéket teremt. És még sokan mások, akikről nincs információm, de szeretném megismerni őket: Ilyen az Eifert pince, a Hujberék, a Fritz pince Szekszárdról, a Dubitz  Gyöngyösről, Romsics Bence Cserszegtomajról, a másik Hujber Pince Balatonboglárról. A Gedeon Birtok és a Szentpéteri pince, Font borászat az Alföldről. A Bognárvint Akasztóról ismerem, ők megbízható, jó borászat.

Szóval a választék óriási, jobbnál jobb borokkal. Keressük meg az igazi szánk íze szerinti bort és élvezzünk minden kortyot belőle.    

Kedves Egészségetekre!

Hozzászólások