Gondolatok egészséges életről, ételekről, örömökről.

Sclerosis Multiplex

 

Nyilvánvaló, hogy együtt kell működni az arra hivatott doktorral, de akit diagnosztizáltak, annak is meg kell tennie mindent saját magáért.

Mit lehet tenni?

 1. Általános gyulladáscsökkentés és az agyszövet feltöltése tápanyagokkal!!! Mindenekelőtt!
 • Gyors hatást lehet elérni vitaminokkal, a legfontosabb a D3 és a B1 vitamin. Antioxidánsként nagyadagú C vitamint mellé.
 • Zsíros szöveteink, mint az agy, a herék, a petefészek, a hasnyálmirigy éheznek! Az éhező szerv kevésbé áll ellen a betegségnek. Kevés omega-3 zsírsavat fogyasztunk, ez nagyon hiányzik az agy és a gerincvelő sejtjeiből! Omega 3 zsírsavat fogyaszthatunk halolaj kapszulaként, de biztosan hatásosabb a tengeri hal, a busa, a lenmagolaj és a legeltetett állatok húsából készített étel.
 • Kurkuma, mint fűszer. Nagyon erős gyulladáscsökkentő hatású. Készítsünk hetente többször indiai kaját, sok curryval, ennek is alapanyaga a kurkuma.
 • Egészítsük ki ezeket cink és magnézium fogyasztással. Heti egyszer fogyasszunk kesudiót, magas szelén tartalma miatt.
 • Tartsunk góc vizsgálatot, érdemes megnézetni a fogakat, mandulát és nyirokszerveket, férfiaknál ellenőriztetni a prosztata állapotát.
 1. Javítsuk a hajszálereink rugalmasságát, oldjuk a lerakódásokat.
 • A lerakódások körül is gyulladt környezet alakul ki és fehér, elhalt agyszövetből álló göb keletkezik. Ez ugyanolyan káros, mint a SM során kialakult sejtelhalás.
  Igyunk gránátalmalevet, reggelenként 30ml elegendő. Vegyük figyelembe, hogy itt már lassú folyamatok vannak, gondolkozzunk minimum 5 évben.
 • A cukor árt az agynak és a hajszálereknek is! Kevesebb finomított szénhidrátot együnk, ha fogyasztunk ilyeneket, mindig együnk hozzá rostokat is, hogy lassítsuk a felszívódásukat és a vércukorszint minél stabilabb legyen.
 1. Javítsuk immunrendszerünket.
  Fogyasszunk Ganoderma(pecsétviaszgomba) és Síítake gomba teát.
 1. Kezdjünk el diétázni, minimum gluténmentesen, de még jobb a paleo étrend.
  Javasolt a tejmentes és gluténmentes diéta. Ez is gyulladáscsökkentő hatású!
  De miért?

Glutén, azaz búzatartalmú étel fogyasztása esetén a búzafehérje, a glutén hatására a bélsejtek elválnak egymástól és kialakul a ’lyukas bél’ szindróma. Az így kialakult lyukakon keresztül emésztetlen béltartalom kerül a nyirokrendszerbe és a vérbe. Az immunrendszer figyelő sejtjei az idegen, nagymolekulájú anyagok felületéről mintát vesznek. Az immunrendszer a levett felületi minták alapján ellenségnek tekinti az adott mintázatú anyagokat és megtámadja őket. Ha ez egyezik a saját sejtünk felületén lévő mintával, akkor a saját sejtjeinket, szöveteinket is, ha ez az idegrendszer része, akkor azt is.

A másik gyanúsított fehérje a tejben található butirofilin. A modern táplálkozás egyik kockázata a bélfal nagyobb áteresztő képessége. A szervezetbe bekerült butirofilin és az idegnyúlványokat borító mielin egyik fontos fehérjéje nagyon hasonló szerkezetű. Az immunrendszer támadása az autizmus és az SM egyik oka lehet.

 1. Tegyük rendbe a vastagbelünkben található baktériumflórát.
 • A vastagbél mikroflóra együttélése az emberrel az utóbbi pár év legnagyobb hatású felfedezése. Élénk információ és anyagcsere működik a bélbaktériumok és az agy között. Ha sok a jó baktérium, akkor az agyunk is jobban működik. Etessük prebiotikumokkal a jó bacilusokat, hogy azok kiszoríthassák a rosszakat.
 • Ha van a gyomrunkban Helycobacter pylori fertőzés, irtassuk ki, ez ma már egyszerű. Ez a bacilus mérget termel, ami rontja az agy működését.
 1. Stressz kezelése.
  Keressünk ezzel kapcsolatos szakkönyveket, olvassuk el és alkalmazzuk a leírtakat.
  Alapvető fontosságú, hogy a problémát okozó helyzeteket és a problémát okozó embereket kerüljük!
  Töröljük ki a telefonunkból, menjünk át az utca túl oldalára!
  Nevessünk sokat! Tudjunk örülni az apró örömöknek is. Ne feledjük Királyhegyi Pált: Akinek humora van, az mindent tud. Akinek nincs, az mindenre képes.
  Ha megoldhatatlannak látjuk a helyzetet, csináljunk tervet, hogy milyen kis dologban tudunk előrelépni.
 1. Mozgás. A mozgás bármilyen formája jó. Mozgás közben dolgozik az ideghálózat is. Minden sejt, amit dolgoztatunk, felturbózza a anyagcseréjét, kisöpri a sejtből az ott- lévő haszontalan anyagokat.
 2. Edzzük az agyunkat. Az agy is edzhető. Közben új idegsejtek keletkeznek. Ha sok az idegsejt, gyulladásos elhalás esetén valószínűbb, hogy az elhalt terület funkcióját más terület átveheti. Mit csináljunk?
  Sok-sok beszélgetés kell. Memóriajátékok, sakk. Itt a kártya nem az ördög bibliája! Hallgassunk zenét.
  Tanuljunk meg verseket, dalokat. Énekeljünk hangosan.

Fontos figyelmeztetés!

A nevem Mester Miklós és vegyészmérnök vagyok, nem orvos. De naponta találkozok problémás emberekkel és meggyőződésem, hogy a problémás ember nem hagyatkozhat kizárólag az orvosra, neki is mindent meg kell tennie, hogy egészséges legyen.

Ezeket a gondolataimat írtam le. Ügyelek arra, hogy csak olyat írjak le, ami nem árthat neked. Ahogy okosodok, úgy folyamatosan kiegészítem/módosítom ezeket. Ha úgy gondolod, hogy kimaradt valami fontos vagy nem értesz velem egyet valamiben, megtisztelsz, ha leírod ezeket és elküldöd a hello@mestercsalad.hu címre.

Hozzászólások