Gondolatok egészséges életről, ételekről, örömökről.

>

Hírek

2017-07-04

Gyógyító gombák

Sokan nem ismerik a gombákat, ezért félnek tőlük. A gombák a lebomló növényekből felszívják a tápanyagokat és számunkra kedvező anyagokká alakítják át őket. Gyógyító hatásuk is van, azonkívül, hogy finomak.

Bővebben
2017-07-19

Kenyérsütési tanácsok

Kenyeret sütni jó. Van benne valami ősi, réges-régi érzés, boldogság, amikor kiveszed a formából és megcsap a frissen sült kenyér illata. De nagy a düh és a szomorúság, ha valamiért nem olyan, amit elképzeltél. Hogy ne kelljen dühöngened az elrontott sütés miatt, felsoroljuk a fontosabb szabályokat.

Bővebben
2017-07-19

Az ártalmas kalászosok – a rejtett veszélyforrás

Feldolgozható-e az a tény, hogy a búza többezer magyar ember számára méreg? Beilleszthető-e a táplákozási szokásinkról kialakult elképzeléseinkbe az a gondolat, hogy a kalászosokban lévő glutén a lakosság 30 százalékát élethosszig tartó betegségbe sodorhatja? Mit kezdünk azzal az információval, hogy az orvostudomány még keveset tud minderről, a diagnosztizálás sem precíz? Hol van mindebben a mezőgazdaság szerepe? És hol az élelmiszer iparágé? Mester Miklóssal, a Mester Család Gluténmentes Termékek gyártójával, beszélgettünk.

 

Bővebben
2017-07-19

Rozébor ajánló 2016

18+ Itt a nyár, a könnyű rozé borok kortyolgatásának ideje. De kinek a borát igyuk?

Lassan két évtizede vagyok borbíráló az Országos Rozé borversenyen, próbálok a rengeteg palackos innivaló között némi iránymutatást adni. Kezdjük az állócsillagokkal, akik folyamatosan, stabilan hozzák az arany és ezüstérmeket.

Bővebben
2017-08-14

Élethelyzetek

Hogyan fejlesztjük ki új gluténmentes termékeinket? Nem, nem csak úgy csinálunk valamit, hogy utána meglátjuk, hogy beválik-e. Nagyon sokat beszélgetünk boltjainkban a betérő vásárlókkal és mindig keressük azt, hogy mi az, ami problémát okoz. Mi az, ami fáj nekik. Amivel időt tudnának spórolni.

Bővebben
2017-08-14

Kenyérhibák

Szeretünk kenyeret sütni. Mivel számtalan sikerületlen, kukábavaló kenyeret is sütöttünk , leírjuk nektek a gyakorta előforduló sütési problémákat. Mindenkinél előfordul, hogy nem sikerül a kenyér. Ilyenkor a következő sütés előtt mindig nézzétek meg, mi volt a hiba és korrigáljatok. Kalandra és sütésre fel!

Bővebben
2017-08-14

A yoghurtos pitéről

A yoghurtos pite szép, nagydarab, tenyérnyi sütemény.

A tésztája lágy, puhán omlik szét a szájban. A tetején roppanós gyümölcs kelleti magát: barackszeletek vagy vöröslő meggyek vagy savanykás szilvák süppednek bele a tésztába.

Bővebben
2017-12-12

Rozébor ajánló 2017

Kinek a borát érdemes kortyolni 2017-ben?

Bővebben
2018-12-20

Rozébor ajánló 2018

Az augusztusi és szeptemberi hőség nyilvánvalóvá tette: jó technika nélkül nem lehet jó rozét készíteni. A szőlőt több helyen éjszaka szedték szőlőkombájnnal, hogy ne a nappali 30 Celsius fokos fürtök kerüljenek be a pincészetbe.

Az azonnali bogyózás és hűtés, a must tisztítás és a hűtött, irányított erjesztés ma alapfeltétel.

Bővebben
2018-12-20

Immunrendszer és vérképzés

A kettő összefügg, ezért vettem egybe.

Mit tegyünk, hogyan építsük fel az életünket ilyen probléma esetén.

Bővebben
2018-12-20

Pikkelysömör

Roppant kellemetlen, autoimmun eredetű bőrbetegség, amelyet külső tényezők is befolyásolnak.
Mit tegyünk?

Bővebben
2018-12-20

Sclerosis Multiplex

Mindenkinek a saját baja a legnagyobb és ez a diagnózis elég valóban nagy baj.
De.
És mégis, az elmúlt években kiderült, hogy sokat tehetünk az élhető életért.

Bővebben